online web builder
             
Mobirise

OCET TRUSKAWKOWY

Naturalny, żywy ocet truskawkowy produkowany jest z polskich truskawek poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących w głównej mierze z okolic perły Beskidu. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae
postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.

Truskawki mają działanie moczopędne, krwiotwórcze oraz oczyszczające naszą krew. Gaszą również pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Zawierają potas, witaminę C i PP oraz sole ineralne. Poleca się eumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek.

Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji truskawek.

Idealny do sałatek, owoców, diet, rozcieńczony z wodą do bezpośredniego picia.

Mobirise

OCET Z CZARNYCH PORZECZEK

Naturalny, żywy ocet z czarnej porzeczki produkujemy z
owoców pochodzących z czystych terenów u obrzeża kotliny sandomierskiej. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae
postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.

Czarne porzeczki pomagają w infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi.
Czarne porzeczki zawierają mnóstwo witaminy C!

Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji czarnych porzeczek.

Idealny do mięs, marynat, dziczyzny, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu z wodą.

Mobirise

OCET MALINOWY

Naturalny, żywy ocet malinowy produkowany jest z polskich malin
poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych pochodzących z terenów południowej Polski. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową.
Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.

Maliny polecane są na przeziębienia, infekcje bakteryjne i wirusowe – jako środek napotny (obniża temperaturę ciała) oraz w przypadku niedokrwistości. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A, B, PP, pektyn, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz antocyjanów.

Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji malin.

Idealny do sałatek, dań z buraków i pomidorów, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu z wodą.

Mobirise

OCET Z KWIATÓW CZARNEGO BZU

Naturalny, żywy ocet z kwiatów czarnego bzu. Kwiaty zbierane są prze krótki okres w roku z obszarów czystych, głównie w lasach
na terenie Podbeskidzia i Przedgórza Sudeckiego. Do produkcji używamy kwiatostanów z drzew zdrowych i w odpowiednim okresie kwitnienia. Po dodaniu wody z górskiego ujęcia kwiaty poddane są naturalnej fermentacji, bez dodatku drożdży. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą
fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od sześciu do dwunastu miesięcy.

Kwiaty czarnego bzu mają działanie antywirusowe, stabilizują krwiobieg, działają oczyszczająco, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminy i minerały. Znajdziesz w nich: beta karoten, witaminy A, B 1 , B 2 , B 3 , B 6 , C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor. Poza tym zawierają pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.

Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji kwiatów czarnego bzu.

Idealny do sałatek, deserów, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu z wodą.

Mobirise

OCET JABŁKOWY

Naturalny, żywy ocet z najlepszej odmiany jabłek, polskiej szarej
renety której owoce poddajemy naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących głównie z naszego sadu oraz od zaprzyjaźnionych sadowników z południa naszego kraju. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu
dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.

Jabłka posiadają wiele drogocennych właściwości które doceniamy od lat, a my przekazujemy w postaci żywego, naturalnego octu. Jabłko zapobiega dolegliwością układu pokarmowego, naczyniowego, wzmaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie. Reguluje florę bakteryjną i neutralizuje substancje toksyczne w organizmie. Jabłka
dzięki błonnikowi, solom mineralnym, witaminom, garbnikom, pektynom, są eliksirem zdrowia.

Nasz ocet jabłkowy z szarej renety jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji dojrzałych jabłek z naszych drzew.

Mobirise

OCET ŚLIWKOWY

Naturalny, żywy ocet z polskich śliwek węgierek które poddajemy
naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących z naszego sadu oraz od zaprzyjaźnionych sadowników z okolic Łącka. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od
trzech do dwunastu miesięcy.

Śliwki mogą poprawiać apetyt i działać korzystnie na trawienie oraz zapobiegać zaparciom, a tym samym zmniejszać zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Śliwka dostarcza dużo prowitaminy A (przeciwdziała tzw. ”kurzej ślepocie”) witamin B1, B2, PP i C oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Nasz ocet śliwkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji dojrzałych śliwek.

Mobirise

OCET GRUSZKOWY

Naturalny, żywy ocet z gruszek które poddajemy naturalnemu
procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących głównie z naszego sadu oraz od zaprzyjaźnionych sadowników z południa naszego kraju. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od
trzech do dwunastu miesięcy.

Gruszki polecane są przy zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej. Gruszka zawiera witaminy takie jak B1, B, C oraz potas, wapń, magnez, fosfor oraz jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto jest skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec
udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

Nasz ocet gruszkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji dojrzałych gruszek.

Mobirise

OLEJ RZEPAKOWY

tłoczony na zimno z rzepaku uprawianego tradycyjnymi metodami
na śląsku cieszyńskim. Proces tłoczenia przebiega powoli dzięki czemu nasiona nie podlegają podgrzaniu, a my zatrzymujemy maksimum smaku oraz wszystkie drogocenne właściwości. Dzięki bardzo powolnemu procesowi tłoczenia, ziarna nie są podgrzewane na żadnym etapie produkcji, co nie zaburza naturalnego aromatu
rzepaku.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nie tylko doskonały smak, jest jednym z najzdrowszych olei, pod wieloma względami przewyższa popularną oliwę z oliwek. Ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i bardzo dobry stosunek dobrych kwasów omega-6 i omega-3. Bogaty w witaminy A, D, E i K. Tłoczony na zimno,
naturalny olej rzepakowy zawiera również regulujący poziom cholesterolu, poprawiający poziom tego „dobrego” kwas oleinowy.

Nasz olej rzepakowy tłoczony na zimno znalazł wielu zwolenników wśród wielkich szefów kuchni, kucharzy i amatorów gotowania. Doceniają go przede wszystkim za delikatność i fakt, że nie zakłóca smaku innych składników.

Polecamy do dressingów, sosów, sałatek, ciast, marynat, świeżego pieczywa.

Adres

ul. Krucza 1
Czaniec
PL

Dane kontaktowe

Email: przetwornia@beksien.pl

Telefon: +48 506 062 035
od Pn do Pt w godz. 8-18