Naturalny, żywy ocet truskawkowy produkowany jest z
polskich truskawek poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących w głównej mierze z okolic perły Beskidu. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae
postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od trzech do dwunastu
miesięcy.
Truskawki mają działanie moczopędne, krwiotwórcze oraz oczyszczające naszą krew. Gaszą również pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Zawierają potas,
witaminę C i PP oraz sole ineralne. Poleca się eumatykom, cierpiącym na
schorzenia wątroby, a także nerek.
Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy
przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji truskawek.
Idealny do sałatek, owoców, diet, rozcieńczony z wodą do bezpośredniego picia.
Naturalny, żywy ocet z czarnej porzeczki produkujemy z
owoców pochodzących z czystych terenów u obrzeża kotliny sandomierskiej. Do
produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Fermentacja alkoholowa przy otwartym
procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae
postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od trzech do
dwunastu miesięcy.
Czarne porzeczki pomagają w infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również
artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu
włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.
Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy
niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi.
Czarne porzeczki zawierają mnóstwo witaminy C!
Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy
przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych
fermentacji czarnych porzeczek.
Idealny do mięs, marynat, dziczyzny, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu
z wodą.
Naturalny, żywy ocet malinowy produkowany jest z polskich malin
poddanych naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji
używamy owoców zdrowych i dojrzałych pochodzących z terenów południowej
Polski. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu
dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową.
Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji
octowej nasz ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.
Maliny polecane są na przeziębienia, infekcje bakteryjne i wirusowe – jako środek
napotny (obniża temperaturę ciała) oraz w przypadku niedokrwistości. Maliny
zawierają duże ilości witaminy C, A, B, PP, pektyn, soli mineralnych, kwasów
organicznych oraz antocyjanów.
Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy
przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych
fermentacji malin.
Idealny do sałatek, dań z buraków i pomidorów, diet, do bezpośredniego picia po
rozcieńczeniu z wodą.
Naturalny, żywy ocet z kwiatów czarnego bzu.
Kwiaty zbierane są prze krótki okres w roku z obszarów czystych, głównie w lasach
na terenie Podbeskidzia i Przedgórza Sudeckiego. Do produkcji używamy
kwiatostanów z drzew zdrowych i w odpowiednim okresie kwitnienia. Po dodaniu
wody z górskiego ujęcia kwiaty poddane są naturalnej fermentacji, bez dodatku
drożdży. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym
natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą
fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po
zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od sześciu do dwunastu miesięcy.
Kwiaty czarnego bzu mają działanie antywirusowe, stabilizują krwiobieg, działają
oczyszczająco, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się
tłuszczu w organizmie. Kwiaty czarnego bzu są bogate w witaminy i minerały.
Znajdziesz w nich: beta karoten, witaminy A, B 1 , B 2 , B 3 , B 6 , C oraz potas, wapń,
magnez, sód, fosfor. Poza tym zawierają pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan
i cynk.
Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy
przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych
fermentacji kwiatów czarnego bzu.
Idealny do sałatek, deserów, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu z wodą.
Naturalny, żywy ocet z najlepszej odmiany jabłek, polskiej szarej
renety której owoce poddajemy naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku
drożdży. Do produkcji używamy owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących
głównie z naszego sadu oraz od zaprzyjaźnionych sadowników z południa naszego
kraju. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu
dzięki bakteriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową.
Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji
octowej ocet dojrzewa od trzech do dwunastu miesięcy.
Jabłka posiadają wiele drogocennych właściwości które doceniamy od lat, a my
przekazujemy w postaci żywego, naturalnego octu. Jabłko zapobiega dolegliwością
układu pokarmowego, naczyniowego, wzmaga perystaltykę jelit i poprawia trawienie.
Reguluje florę bakteryjną i neutralizuje substancje toksyczne w organizmie. Jabłka
dzięki błonnikowi, solom mineralnym, witaminom, garbnikom, pektynom, są eliksirem
zdrowia.
Nasz ocet jabłkowy z szarej renety jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie
używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje
wszystkie wartości poddanych fermentacji dojrzałych jabłek z naszych drzew.
Naturalny, żywy ocet z polskich śliwek węgierek które poddajemy
naturalnemu procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy
owoców zdrowych i dojrzałych, pochodzących z naszego sadu oraz od
zaprzyjaźnionych sadowników z okolic Łącka. Fermentacja alkoholowa przy
otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny
Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od
kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od
trzech do dwunastu miesięcy.
Śliwki mogą poprawiać apetyt i działać korzystnie na trawienie oraz zapobiegać
zaparciom, a tym samym zmniejszać zagrożenie chorobą nowotworową jelita
grubego. Śliwka dostarcza dużo prowitaminy A (przeciwdziała tzw. ”kurzej ślepocie”)
witamin B1, B2, PP i C oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Nasz ocet śliwkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów
czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości
poddanych fermentacji dojrzałych śliwek.
Naturalny, żywy ocet z gruszek które poddajemy naturalnemu
procesowi fermentacji, bez dodatku drożdży. Do produkcji używamy owoców
zdrowych i dojrzałych, pochodzących głównie z naszego sadu oraz od
zaprzyjaźnionych sadowników z południa naszego kraju. Fermentacja alkoholowa
przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bakteriom z rodziny
Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od
kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej ocet dojrzewa od
trzech do dwunastu miesięcy.
Gruszki polecane są przy zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej. Gruszka
zawiera witaminy takie jak B1, B, C oraz potas, wapń, magnez, fosfor oraz jod -
minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto jest skarbnicą
boru - minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec
udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.
Nasz ocet gruszkowy jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów
czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości
poddanych fermentacji dojrzałych gruszek.
tłoczony na zimno z rzepaku uprawianego tradycyjnymi metodami
na śląsku cieszyńskim. Proces tłoczenia przebiega powoli dzięki czemu nasiona nie
podlegają podgrzaniu, a my zatrzymujemy maksimum smaku oraz wszystkie
drogocenne właściwości. Dzięki bardzo powolnemu procesowi tłoczenia, ziarna nie
są podgrzewane na żadnym etapie produkcji, co nie zaburza naturalnego aromatu
rzepaku.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nie tylko doskonały smak, jest jednym z
najzdrowszych olei, pod wieloma względami przewyższa popularną oliwę z oliwek.
Ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i bardzo dobry stosunek dobrych
kwasów omega-6 i omega-3. Bogaty w witaminy A, D, E i K. Tłoczony na zimno,
naturalny olej rzepakowy zawiera również regulujący poziom cholesterolu,
poprawiający poziom tego „dobrego” kwas oleinowy.
Nasz olej rzepakowy tłoczony na zimno znalazł wielu zwolenników wśród wielkich
szefów kuchni, kucharzy i amatorów gotowania. Doceniają go przede wszystkim za
delikatność i fakt, że nie zakłóca smaku innych składników.
Polecamy do dressingów, sosów, sałatek, ciast, marynat, świeżego pieczywa.