Oleje
Olej rzepakowy z prażonymi orzechami włoskimi
Olej rzepakowy - tłoczony na zimno z rzepaku uprawianego tradycyjnymi metodami na śląsku cieszyńskim. Proces tłoczenia przebiega powoli dzięki czemu nasiona nie podlegają podgrzaniu, a my zatrzymujemy maksimum smaku oraz wszystkie drogocenne właściwości. Dzięki bardzo powolnemu procesowi tłoczenia, ziarna nie są podgrzewane na żadnym etapie produkcji, co nie zaburza naturalnego aromatu rzepaku.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nie tylko doskonały smak, jest jednym z najzdrowszych olei, pod wieloma względami przewyższa popularną oliwę z oliwek. Ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i bardzo dobry stosunek dobrych kwasów omega-6 i omega-3. Bogaty w witaminy A, D, E i K.
Orzechy włoskie są bogatym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas fenolowy, lanolinowy i elagowy, są również bogatsze od orzechów laskowych w składniki mineralne. Zawierają dużą ilość fosforu, są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku.
Polecamy do sałatek, świeżego pieczywa, majonezu, kozich serów

