Brixton

Octy

Ocet z kwiatów czarnego bzu

    39,00 zł - 65,00 zł
    39,00 PLN
    Kolor:

    nazwa palety:

    Dodano do koszyka

    Kwiaty zbierane są przez krótki okres w roku z obszarów czystych, głównie w lasach na terenie Podbeskidzia i Przedgórza Sudeckiego. Do produkcji używamy kwiatostanów z drzew zdrowych i w odpowiednim okresie kwitnienia. Po dodaniu wody z górskiego ujęcia kwiaty poddane są naturalnej fermentacji, bez dodatku drożdży. Fermentacja alkoholowa przy otwartym procesie produkcji i stałym natlenieniu dzięki bateriom z rodziny Acetobacteraceae postępuje w cichą fermentację octową. Powolny proces trwa od kilku do kilkunastu tygodni. Po zakończonej fermentacji octowej nasz ocet dojrzewa od sześciu do dwunastu miesięcy.

    Ocet jest niepasteryzowany i niefiltrowany, nie używamy siarczynów czy przeciwutleniaczy dzięki czemu żywy ocet zachowuje wszystkie wartości poddanych fermentacji kwiatów czarnego bzu.

    Idealny do sałatek, deserów, diet, do bezpośredniego picia po rozcieńczeniu z wodą.

    Życzymy Państwu

    Udanych zakupów oraz ...