Oleje
Olej rzepakowy z chili
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z rzepaku uprawianego tradycyjnymi metodami na śląsku cieszyńskim. Proces tłoczenia przebiega powoli dzięki czemu nasiona nie podlegają podgrzaniu, a my zatrzymujemy maksimum smaku oraz wszystkie drogocenne właściwości. Dzięki bardzo powolnemu procesowi tłoczenia, ziarna nie są podgrzewane na żadnym etapie produkcji, co nie zaburza naturalnego aromatu rzepaku.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nie tylko doskonały smak, jest jednym z najzdrowszych olei, pod wieloma względami przewyższa popularną oliwę z oliwek. Ma najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i bardzo dobry stosunek dobrych kwasów omega-6 i omega-3. Bogaty w witaminy A, D, E i K.
Połączony z papryczką chili tłoczony na zimno olej rzepakowy dodaje nie tylko pikanteri naszej kuchni. To świetne witaminowe połączenie. Chili bogate są w witaminy C, A, B6, żelazo, magnez, a także potas i mangan.
Polecamy do dressingów, sosów, sałatek, marynat, świeżego pieczywa.

